Hoe zwaar mag mijn aanhanger zijn?

Wil je een aanhanger aanschaffen of huren en wil je weten waar je wel en niet mee mag rijden? In dit artikel geven we je uitgebreide informatie over de verschillende rijbewijzen en vervoersmiddelen.

Toegestane maximale massa

Bij de regels wat betreft aanhangwagens en rijbewijzen, draait het voornamelijk om gewicht. Meestal geldt er een toegestane maximale massa. Dit is een optelling van het leeggewicht en laadvermogen van je auto of aanhanger.

Een voorbeeld: de toegestane maximale massa van een aanhanger is 750kg. Zonder inhoud weegt de aanhanger 150kg. Dan mag het laadgewicht 750 – 150 = 600kg zijn.

Maximaal trekgewicht van je auto

Per auto kan het verschillen hoeveel gewicht de auto mag trekken. Wil je weten hoeveel jouw auto achter zich aan mag trekken? Ga dan naar de website van het RDW en vul je kenteken in. Let erop dat dit maximaal toegestane gewicht het leeggewicht + laadvermogen bij elkaar opgeteld is!

Rijbewijs en massa

Hoeveel massa je aanhanger in totaal mag bevatten, hangt uiteraard ook af van welk rijbewijs je hebt. Met rijbewijs B mag je een aanhangwagen trekken met een maximale massa van 750 kg, mits de aanhanger niet zwaarder is dan de auto zelf. Wil je een aanhanger trekken die zwaarder is? Dan heb je een rijbewijs BE of B+ nodig. Lees ons artikel “Welk rijbewijs heb ik nodig” voor uitgebreide informatie over de verschillende rijbewijzen.


TERUG NAAR BOVEN