Technische eisen aanhangwagen

Wanneer je vanuit je bedrijf of als individu met een aanhangwagen (of caravan) gaat rijden, is het goed om te weten wat de wettelijk geldende technische eisen zijn. Hieronder vind je een overzicht van de zaken waar je op moet letten wanneer je met een aanhangwagen rijdt. Heb je vragen over deze informatie of ben je geïnteresseerd in onze service? Neem gerust contact met ons op of kom langs bij een van onze vestigingen!

Afmetingen

Voor de afmetingen van jouw aanhangwagen gelden de volgende maximumafmetingen:

  • Max. lengte: 12 meter
  • Max. hoogte: 4 meter (incl. lading)
  • Max. breedte op een verharde weg: 2,55 meter (incl. lading)
  • Max. breedte op een onverharde weg: 2,20 meter
  • Max. breedte van geconditioneerde voertuigen: 2,60 meter
  • Max. lengte auto + aanhangwagen samen: 18 meter

Verlichting

Je aanhangwagen moet voorzien zijn van de volgende verlichting:

  • Twee wit licht uitstralende stadslichten aan de voorzijde (als de aanhangwagen breder is dan 1,60 meter).
  • Twee richtingaanwijzers aan de achterzijde.
  • Twee rode achterlichten.
  • Twee rode remlichten.
  • Witte kentekenplaatverlichting.
  • Mistachterlicht (vanaf 1 juli 2016).
    Alle aanhangwagens met een totaal toegestaan gewicht tot 750 kg moeten van een mistachterlicht voorzien zijn. Bij een totaal toegestaan gewicht vanaf 750 kg geldt dit wanneer de aanhangwagen na 31 december 1997 in gebruik is genomen. Is de aanhangwagen voor deze datum in gebruik genomen, dan is een mistachterlicht niet verplicht.
  • Achteruitrijlicht in combinatie met een 13-polige Jaeger stekker.
    Dit geldt vanaf 10 juli 2011 voor nieuwe aanhangwagens met een kenteken dat nog niet op naam staat.
    Is je aanhanger minder dan 6 meter lang? Dan is 1 achteruitrijlicht verplicht en 1 extra achteruitrijlicht toegestaan.
    Is je aanhanger meer dan 6 meter lang? Dan zijn 2 achteruitrijlichten verplicht en 2 extra achteruitrijlichten toegestaan.

Voor aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg (eigen gewicht plus belading) gelden nog de volgende verplichtingen op het gebied van verlichting:

  • Twee witte markeringslichten aan de voorzijde (wanneer de aanhangwagen breder is dan 2,10 meter)
  • Twee rode markeringslichten aan de achterzijde (wanneer de aanhangwagen breder is dan 2,10 meter)
  • Zijmarkeringslichten (wanneer de aanhangwagen langer is dan 6 meter)

Reflectoren

Bij de plaatsing van reflectoren is het belangrijk om deze niet lager dan 35 cm en niet hoger dan 90 cm te plaatsen, gemeten vanaf het wegdek.

De volgende reflectoren moeten bevestigd zijn op je aanhangwagen:

  • Twee rode reflectoren aan de achterzijde van de aanhangwagen.
    Deze reflectoren kunnen onderdeel zijn van de verlichtingsarmaturen of los hiervan bevestigd worden. Voor de vorm gelden geen wettelijke regels, maar meestal worden lengtedriehoeken hiervoor gebruikt.
  • Twee witte reflectoren aan de voorzijde van de aanhangwagen wanneer de aanhangwagen minder dan 160 cm breed is.
  • Ambergele reflectoren (geen driehoek) aan de zijkanten van de aanhangwagen.
    Maximaal 3 meter h.o.h. en minstens één op maximaal 1 meter van de achterzijde.

Aanhangwagensticker

Is de combinatie van de auto en aanhangwagen langer dan 12 meter en weegt je aanhangwagen of camper niet meer dan 3.500kg? Dan is het in Spanje verplicht om een Europees goedgekeurde markering op de achterzijde van je aanhangwagen te plaatsen. Deze regel geldt ook voor buitenlanders die in Spanje rijden, dus denk hieraan wanneer je bijvoorbeeld met de camper op vakantie gaat naar Spanje!

De markering bestaat uit 2 stickers, die je zo ver mogelijk uit elkaar links en rechts op de achterzijde van je aanhangwagen plaatst. De onderkant moet zich op minstens 25 cm van het wegdek bevinden. De bovenkant van de markering mag zich op maximaal 210cm van het wegdek bevinden.

Losbreekvoorzieningen

Wanneer een aanhangwagen onverhoopt loskomt van de trekhaak, mag deze niet ongecontroleerd de weg op schieten. Daarom moet elke aanhangwagen voorzien zijn van een losbreekvoorziening, welke ervoor zorgt dat de aanhangwagen gecontroleerd tot stilstand zal komen. Deze losbreekvoorziening kan een hulpkoppeling zijn of een breekkabel. Hieronder lees je meer over beide losbreekvoorzieningen.

Hulpkoppeling

Een hulpkoppeling is verplicht bij een ongeremde aanhangwagen. Meestal bevindt zich een oog aan de auto of trekhaak, echter is deze in veel gevallen niet geschikt voor het bevestigen van de hulpkoppeling. Indien de trekhaak van jouw auto niet is voorzien van een vaste bevestiging voor de hulpkoppeling kun je hiervoor een veiligheidsklem op de trekhaak plaatsen.

Breekkabel

Een breekkabel is verplicht bij een geremde aanhangwagen. De breekkabel moet volgens artikel 5.18.34 uit de verkeerswet bevestigd zijn aan een vast deel van de auto of aan een daartoe bestemde inrichting aan de trekhaak. Het is hierbij belangrijk dat de remfunctie pas in werking treedt wanneer de aanhangwagen loskomt van de trekhaak. 

Persoonlijk advies

Twijfel je over welke regels voor jou van toepassing zijn of heb je andere vragen over de technische eisen van jouw aanhangwagen? Neem dan contact met ons op!  Bel ons bijvoorbeeld, of kom eens langs bij een vestiging bij jou in de buurt. Wij staan graag voor je klaar om jou of jouw bedrijf van passend advies te voorzien, zodat je met een goed gevoel veilig de weg op kunt.


TERUG NAAR BOVEN