Rijden met een aanhangwagen zonder aanhangwagenrijbewijs

Met een rijbewijs B mag je bepaalde aanhangwagens achter je auto trekken, zonder dat daar een aanhangerrijbewijs voor nodig is. Dit is het geval wanneer je met de auto een aanhangwagen trekt die niet zwaarder is dan 750 kg, of wanneer het totale gewicht van de auto + aanhangwagen bij elkaar opgeteld niet meer dan 3.500 kg bedraagt. Meer over deze regels lees je in dit artikel.

Wanneer je geen ervaring hebt in het rijden met een aanhangwagen, kan het best spannend zijn om er voor het eerst met een aanhangwagen achter de auto op uit te trekken. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips om de rit soepel te laten verlopen.

Aankoppelen

Om te beginnen moet de aanhangwagen uiteraard aan de auto worden gekoppeld. Belangrijk is dat dit zorgvuldig en goed wordt gedaan, zodat er geen schade of gevaarlijke situaties ontstaan.

  • Om de aanhangwagen aan de auto te koppelen, haal je ten eerste de aanhangwagen dichtbij de trekhaak van de auto. Zorg er hierbij voor dat de aanhangwagen zoveel mogelijk in rechte lijn met de auto komt te staan.
  • Hierna is het zaak om de koppeling van de aanhangwagen zorgvuldig aan de trekhaak te koppelen, waarna de handrem omlaag gedrukt kan worden. 
  • Als de aanhangwagen goed aan de auto gekoppeld is, kan het neuswiel omhoog worden gedraaid.
  • Een hulpkoppeling is verplicht bij het rijden met een aanhangwagen. Bevestig deze volgens aanwijzingen.
  • Ook niet onbelangrijk: het aansluiten van de stroomkabels. Zo zorg je ervoor dat ook bij de aanhangwagen de juiste lichten gaan branden wanneer nodig.
  • Wanneer de aanhangwagen meer dan 750 kg weegt, is het verplicht om deze te voorzien van een geldig kentekenbewijs.

Zorg er bij het koppelen altijd voor dat bovenstaande stappen juist worden uitgevoerd. Zo voorkom je gevaren op de weg. Heb je vragen over of hulp nodig bij het aankoppelen van jouw aanhangwagen? Wij helpen jou bij de aankoop of de verhuur van jouw aanhangwagen graag bij het aankoppelen hiervan.

Regels

Wanneer je met een aanhangwagen achter de auto rijdt, gelden er andere regels dan wanneer je zonder aanhangwagen rijdt. Zorg ervoor dat je de geldende regels voor het rijden met een aanhangwagen kent en toe kunt passen. Zo voorkom je boetes, maar ook onveilige situaties. Pas je snelheid aan en zorg dat jouw aanhangwagen geschikt is om mee te rijden. 

In onderstaande artikelen leggen we de geldende regels uitgebreid aan je uit:

Slingeren

Een veel voorkomende angst bij mensen die voor het eerst met een aanhangwagen gaan rijden (en hiervoor geen lessen hebben gehad), is dat ze gaan slingeren. Daarom geven we je graag een aantal tips om dit te voorkomen. Wanneer je weet waar je mee bezig bent en hoe je op bepaalde omstandigheden moet reageren, zal de kans een stuk kleiner zijn dat de aanhangwagen gevaarlijk gaat slingeren.

  • Zorg ervoor dat je de aanhangwagen goed belaadt. Dit houdt in dat je niet over het voorgeschreven limiet heen gaat, en de lading gelijkmatig over het oppervlak van de aanhangwagen verdeelt. Zorg er hierbij voor dat de zwaardere lading 
  • Houd je aan de voorgeschreven snelheidslimiet. Dit betekent dat je maximaal 90 km/u rijdt op de snelweg. Wanneer je met minder goed verdeelde lading ijdt (bijvoorbeeld met fietsen), kun je beter onder deze maximumsnelheid blijven. Let wel op wanneer je in het buitenland rijdt, hier gelden namelijk vaak andere regels met betrekking tot de maximumsnelheid. 
  • Zorg voor de juiste bandenspanning. Hierdoor zal je wegligging verbeteren en wordt de kans op slingeren een stuk kleiner.
  • Gaat je aanhangwagen toch slingeren? Dan is dit hoe je moet ingrijpen: laat het gas los en rem. Probeer hierbij vooral gewoon recht te blijven rijden, en rijd pas weer verder wanneer de aanhangwagen stabiel is.

Nog vragen?

Heb je toch nog vragen of onzekerheden over het rijden met een aanhangwagen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag over de aankoop van en het rijden met jouw aanhangwagen.

Neem direct contact op


TERUG NAAR BOVEN