De toegestane maximum massa van je aanhangwagen verlagen

Soms kan het handig zijn om de toegestane maximum massa van je aanhangwagen te verlagen. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat deze niet boven het maximale trekgewicht van je auto uitkomt.

In dit artikel leggen we je graag uit hoe je deze toegestane maximum massa van je aanhangwagen verlaagt!

Toegestane maximum massa of technische maximum massa

Om te beginnen is er een verschil tussen de “toegestane maximum massa” en de “technische maximum massa”. De toegestane maximum massa wordt vastgesteld door o.a. Nederlandse wettelijke eisen. De Technische maximum massa wordt bepaald bij de bouw van het voertuig. Deze kan soms afwijken van de toegestane maximum massa, maar meestal zijn deze twee waardes hetzelfde. In beide gevallen bestaat het totaalgewicht uit de massa van het lege voertuig + het gewicht van de maximale belading.

Hoe verlaag ik de toegestane maximum massa van mijn aanhangwagen?

Voor het verlagen van de toegestane maximum massa van je aanhanger moet je rekening houden met het mimimum en maximum gewicht tot waar je deze kunt verlagen. Deze vind je op het typeplaatje van de oploop van de aanhanger.

[foto voorbeeld typeplaatje]

Om de toegestane maximum massa van je aanhangwagen te verlagen, is een keuring niet noodzakelijk. Wat je wel moet doen, is je kentekenbewijs laten aanpassen door RDW. Dit doe je door een ingevuld aanvraagformulier [download link] en je kentekenbewijs op te sturen naar RDW. Heb je je kentekenbewijs voor 1 juni 2004 ontvangen? Stuur dan je complete kentekenbewijs mee. Heb je je kentekenbewijs na 1 juni 2004 ontvangen? Stuur dan alleen Voertuigbewijs Deel 1 A mee.

Ik wil de toegestane maximum massa van mijn aanhangwagen verlagen naar 750kg of lager

Ook in dit geval hoef je je voertuig niet te laten keuren. Omdat je aanhangwagen niet meer kentekenplichtig is bij een toegestane maximum massa van minder dan 750 kg, verloopt de aanvraag in dit geval iets anders. Stuur in dit geval de volgende zaken op naar RDW:

  • Het complete kentekenbewijs
  • Kentekenplaat
  • Formulier: Aanvraag aanpassing toegestane maximum massa (TMM) op het kentekenbewijs van een aanhangwagen' (ingevuld + ondertekend). Deze kun je hier downloaden. 

Wordt jouw aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je hiervan een bevestigingsbrief. Hierna is je aanhangwagen niet meer kentekenplichtig.

Kosten van het verlagen van de toegestane maximum massa

De aanvraag voor een wijziging Toegestane Maximum Massa (TMM) kost in beide gevallen € 59,20.


TERUG NAAR BOVEN